امروزه در صنعت موتورها وسایل متنوعی به کار می‌رود که هرکدام یک وظیفه منحصربه‌فرد دارند. این وسایل برای جابه‌جایی مایعات و پمپاژ آن‌ها با فشار و سرعت دلخواه از یک منبع به منبع دیگر به کار می‌روند. دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری یکی از همین وسایل است که در ادامه قصد داریم تا بیشتر با آن آشنا شویم.

بررسی و شناخت ماهیت کلی این پمپ

برای جابه‌جایی و تزریق مقدار تعیین شده‌ای از یک نوع مایع که موردنیاز ماست، به پمپ‌های دوزینگ احتیاج داریم. این وسایل با نام تجاری مترینگ پمپ نیز شناخته می‌شوند و متقاضیان زیادی در بازار دارند. همان‌طور که از نام آن‌ها مشخص است می‌توانند دوز تعیین شده‌ای از یک ماده را در حالت مایع و یا ترکیب شده با آب، منتقل کنند.

دوزینگ‌ پمپ دیافراگمی موتوری به کاربردشان در تزریق دقیق و کامل سیالات معروف هستند و با همین نام نیز وجود دارند. شما قادر خواهید بود تا برای پمپ‌های دوزینگ یا تزریقی یک میزان دبی خاص تعیین کنید. پس از اینکه میزان تزریق را وارد کردید، فشاری که دستگاه ایجاد می‌کند باعث می‌شود تا پمپ به کار بیفتد.

دوزینگ پمپ دیافراگمی

این پمپ‌ها تحت مهندسی دقیق و خاصی طراحی و تولید شده‌اند. برای انجام عمل تزریق از چند نوع نیروی محرکه برای مدل‌های گوناگون بهره برده‌اند. متداول‌ترین نوع استفاده از نیروی الکتریسیته است که در آن یک الکتروموتور قدرتمند وجود دارد. برای سیستم‌های جدیدتر فناوری‌های الکترومغناطیسی وارد عمل می‌شوند. یکی از معروف‌ترین نمونه‌ها مدل سلونوئیدی است. دو مورد دیگر نیز در بازار وجود دارد و هر دو مورد توجه مخاطبان خود هستند. یکی از آنها مدل هیدرولیکی بوده و نمونة دیگر را به اسم پمپ پنوماتیکی می‌شناسند.

نگاه نزدیک به دوزینگ‌ پمپ دیافراگمی

دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری یکی از پرکاربردترین انواع این پمپ‌ها هستند که می‌توان گفت به‌ خوبی پاسخگوی نیازهای غالب متقاضیان است. قوای محرکه این وسیله از یک الکتروموتور پیشرفته و پرتوان به وجود می‌آید. نیروی به‌دست‌آمده از موتور به بخش دیگری به نام جعبه محتوی دنده‌ها وارد می‌شود. سپس وسیله‌ای به نام شفت در سر راه قرار داده شده که به دیافراگم دستگاه وصل شده است. این شفت باعث می‌شود تا پیستون‌ها بالا و پایین بروند و تحرک داشته باشند. این عمل همان دوزینگ است.

یک قسمت آهنربایی در این پمپ در نظر گرفته شده است. وقتی که الکتریسیته وارد سیم‌ها شود یک القای بار الکتریکی صورت می‌گیرد. پس از آن قسمت آهنربایی شروع به کار کرده و روی شفت تأثیر می‌گذارد. این تأثیر ناشی از یک میدان مغناطیسی موقتی است که در نتیجه جریان برق ایجاد شده و وظیفه آن کنترل حرکات شفت است.

در این زمان دستگاه دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری به‌ گونه‌ای تنظیم شده که به صورت مداوم برق قطع و سپس برقرار شود. همزمان یک فنر وجود دارد که این بخش را باز به سمت عقب می‌کشد. در ادامه و تکرار این چرخه فرایندهای تزریق و جذب انجام می‌شود.

ویژگی‌های مهم و اطلاعات ضروری دوزینگ پمپ دیافراگمی

برای شرایط و محیط‌های گوناگون تمهیدات ایمنی مختلفی برای انواع پمپ‌ها در نظر گرفته شده است. یکی از این موارد بهره‌گیری از مجوز امنیتی به نام IP55 است. طبق این کلاس ایمنی دستگاه به‌گونه‌ای عایق‌بندی‌ شده که هیچ‌گونه گردوخاک یا قطرات آب به آن نفوذ نکند.

ممکن است مواقعی پیش بیاید که شما بخواهید از دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری در محیط‌های حساس با احتمال خطراتی همچون آتش‌سوزی استفاده کنید. برای به‌کارگیری پمپ در محیط‌های خطرآفرین از پمپ‌هایی با ایمنی بالا و گواهینامه‌های ضد انفجار و ضد احتراق استفاده کنید.

زمانی که بخواهید در حجم‌های بسیار بالا و برای فعالیت‌های سنگین این وسیله را به کار ببرید باید حتماً به نوع گیربکس دقت کنید. این بخش باعث شده تا تعداد دورها کمتر شود و از طرف دیگر گشتاور موتور بالا برود. پمپ‌هایی با گیربکس مخصوص برای حجم کاری بالا طراحی شده‌اند.

نکات مهمی که باید به آنها توجه بیشتری داشته باشید.

سیستمی که وظیفه خنک‌سازی این مجموعه را بر عهده دارد از یک پروانه قوی و باکیفیت تشکیل شده است. زمانی که می‌خواهید دستگاه دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری را نصب و اجرا کنید حتماً به جهتی که پروانه به حرکت درمی‌آید توجه داشته باشید.

آنچه که سیالات را به حرکت می‌اندازد رفت‌وبرگشت و فعالیت‌های ناشی از چرخه شفت است. این شفت بر روی دیافراگم نیز اثر می‌گذارد؛ بنابراین چک کردن امنیت و صحت کار کردن این دو بخش برای شما باید در اولویت قرار بگیرد و مرتب بازرسی شوند.

دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری به صورت ویژه برای استفاده در محیط‌هایی مانند استخرهای شنا در اندازه‌ها و توان‌های متفاوت طراحی شده‌اند. علاوه‌ بر آن می‌توانید برای تصفیه‌خانه‌ها نیز روی این پمپ‌ها حساب کنید. در کنار آن انواع محصولات شیمیایی که برای صنعت خود باید به سایر تولیدات وارد کنید نیز با این پمپ قابل تزریق هستند.

اشاره به گوشه‌ای از مزایای پمپ‌های دوزینگ

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که هر قطعه برای صنایع در تماس با آب و مایعات باید داشته باشد ضدزنگ بودن است. در این پمپ می‌توانید آسوده‌خاطر باشید که هیچ‌کدام از بخش‌ها در معرض ترکیب ‌شدن با آب و رطوبت نیستند زیرا محل عبور سیالات به‌کلی از قطعات مجزا شده است.

برای مصارف ویژه و استفاده در شرایط خاص بهترین گزینه دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری است زیرا تنها بخش‌های ضروری در معرض برخورد هستند. این بخش‌ها شامل قسمت رویی پمپ، دیافراگم داخلی و شیرهای جداکننده هستند. بنابراین در مواردی که شما باید از سموم مختلف یا اسیدها استفاده کنید به قطعات اصلی هیچ‌گونه آسیبی نخواهد رسید.

مورد دیگر از مزایای غیرقابل‌انکار بهره‌گیری از مناسب‌ترین نوع متریال است که زیر نظر متخصصان صنایع مختلف انتخاب شده است. گفتیم که دیافراگم با مواد در ارتباط است و ممکن است آسیب ببیند اما نگران نباشید زیرا تمامی اجزای داخلی به بهترین نحو با پوشش‌های مخصوص عایق‌بندی‌ شده‌اند.

کلام آخر

در این مطلب به دوزینگ ‌پمپ دیافراگمی موتوری پرداختیم. ابتدا ماهیت کلی آن و علت استفاده از این نوع پمپ بررسی شد. دانستیم که این دستگاه می‌تواند مقدار مناسبی از انواع سیالات را جابه‌جا کرده و منتقل کند. علاوه ‌بر آن با نحوه کار و فرایندهایی که دستگاه طی می‌کند تا عملیات انجام شود نیز آشنا شدیم. سپس مهم‌ترین ویژگی‌هایی که در مورد پمپ دوزینگ باید بدانید را اشاره کردیم. در نهایت نکات اصلی موردنیاز شما و مزایای این پمپ برشمرده شد.