پمپ فاضلاب آب آلوده را به‌شدت منتقل می‌کند که اغلب حاوی ذرات جامد با منشأ مختلف آلی، معدنی و بیولوژیکی است. این پمپ‌ها عموماً خودکار هستند و در سیال مورداستفاده غوطه‌ور می‌شوند. همچنین از آب‌بندهای مکانیکی مقاوم در برابر سایش برای نگه‌داشتن آنها استفاده می‌شود.

از پمپ‌های فاضلاب برای انتقال مایعات و جامدات فاضلاب از مکانی به مکان دیگر استفاده می‌کنند. غالباً در مصارف خانگی، فاضلاب شامل مواد جامد نرم تا قطر 2 اینچ است که از قسمت ابتدایی فاضلاب به مجموعه فاضلاب یا مخزن سپتیک منتقل می‌شود. یک پمپ فاضلاب را در پایین‌ترین نقطه حوضه فاضلاب نصب می‌کنند.

نحوه کار پمپ‌های فاضلاب

ازآنجاکه بیشتر اوقات پمپ در زیر آب قرار دارد، از آن به‌عنوان پمپ فاضلاب شناور نیز یاد می‌شود. پمپ‌های فاضلاب می‌توانند به صورت اتوماتیک، دستی یا دوحالته باشند. یک پمپ دوحالته دارای یک دوشاخه است که به پمپ اجازه می‌دهد تا به صورت دستی به کار رود. در این حالت پمپ سوئیچ را دور می‌زند و مستقیماً به پریز وصل می‌شود، درحالی‌که پمپ از طریق سوئیچ شناور به برق متصل شده و فقط هنگامی که سوئیچ فعال است کار می‌کند.

پمپ‌های فاضلاب پمپ‌های گریزازمرکز هستند، با طراحی خاص امکان عبور مواد جامد بدون گرفتگی پمپ را فراهم می‌کند. هنگامی که پمپ روشن می‌شود، موتور شروع به چرخاندن پروانه کرده و فشاری را ایجاد می‌کند که آب را به پروانه می‌راند تا به داخل لوله تخلیه برود.

پمپ فاضلاب از طریق یک سیم برق 10-25 فوت انرژی می‌گیرد. بسته به مدل، ولتاژ می‌تواند 115، 230، 460 یا 575 ولت نیز برسد. محفظه پمپ که دارای موتور و پروانه است، از چدن و برای استفاده طولانی‌مدت ساخته شده است.

کاربردهای پمپ‌های فاضلاب

کاربردهای معمول در صنایع غذایی، ساخت، خمیر و کاغذ، شکر و فلزات (به‌عنوان‌مثال الکترولیز فلزات) و همچنین معدن و استخراج آب (مانند آب خنک‌کننده، نمک‌زدایی آب دریا) است. پمپ‌های فاضلاب شهری و صنعتی به دلیل تفاوت‌های موردنیاز به طور قابل‌توجهی متمایز هستند. پمپ‌های فاضلاب شهری، اغلب مایعاتی مانند فاضلاب خام، فاضلاب پاک‌سازی شده مکانیکی از مخازن تصفیه، لجن (برای نمونه فعال، خام و برگشتی) و همچنین طوفان را منتقل می‌کنند.

برای پمپ‌های فاضلاب صنعتی انتخاب نوع فاضلاب مناسب بسیار مهم است زیرا فاضلاب‌های صنعتی می‌توانند بسیار شدید و تهاجمی یا ساینده باشند. به بدنه پمپ می‌توان حلقه‌های سایش یا صفحات سایش که از مواد مخصوص مقاوم در برابر سایش ساخته شده‌اند نصب کرد که به‌راحتی نیز قابل تعویض هستند. پمپ فاضلاب را می‌توان برای چاه‌های خیس (موتور پمپ‌های شناور) یا خشک نصب کرد. همچنین پمپ‌های فاضلاب این ویژگی را دارند که به صورت پمپ‌های افقی یا پمپ‌های عمودی (نصب در کف) نصب شوند.

نوع پروانه بکار رفته در پمپ

نوع پروانه مورداستفاده بستگی به سیال مورداستفاده دارد:

  • پروانه کانال با یک، دو یا سه کانال (بسته یا باز)
  • پروانه تک کانالی و مورب
  • پروانه جریان آزاد (پمپ جریان گشتاور)

نکات استفاده از پمپ فاضلاب

لطفاً هنگام استفاده از یک پمپ آب پسماند قابل‌توجه به نکته زیر توجه کنید:

  • پمپ‌های فاضلاب برای اینکه کار کنند باید در آب شناور شوند.
  • در طول عملیات نباید هیچ‌کس در آب بماند. با وجود نصب و راه‌اندازی صحیح، نقص فنی ممکن است.
  • لطفاً اطمینان حاصل کنید که پمپ شناور بر روی یک‌پایه محکم قرار گرفته تا از فرورفتن پمپ در گل و در نتیجه مکیدن گل به‌جای آب جلوگیری شود. این حادثه می‌تواند منجر به گرم‌شدن بیش از حد و آسیب شود.
  • به دلیل احتمال لبریز فاضلاب، عموماً پیشنهاد می‌شود از پمپ فاضلاب دستی در حوضه فاضلاب استفاده نکنید.

انواع پمپ‌های فاضلاب

در این بخش انواع پمپ‌هایی که در این دسته‌بندی قرار می‌گیرند را بررسی می‌کنیم:

پمپ‌ فاضلاب خروجی

پمپ‌های پساب بیشترین پمپ‌هایی هستند که اغلب در سیستم‌های کوچک محل مورداستفاده قرار می‌گیرند. این پمپ‌ها برای پمپاژ پساب طراحی شده‌اند؛ پساب از یک سپتیک تانک خارج می‌شود. این پساب مایع نسبتاً شفافی است زیرا جامدات در سپتیک تانک ایجاد شده‌اند. این پمپ فاضلاب این امکان را دارد که سطح‌های مهم‌تر و کارآمدتری نسبت به سایر انواع پمپ‌های فاضلاب پمپ کند زیرا این پمپ‌ها ملزم نیستند مواد جامد فاضلاب را منتقل کنند.

پمپ‌فاضلاب حمل جامد

این پمپ‌ها پمپ‌های خروجی فاضلاب نیز نامیده می‌شوند که برای پمپاژ فاضلاب خام ساخته شده‌اند. فاضلاب خام حاوی مواد جامد زیادی برای بیشتر پمپ‌هاست، بنابراین تنها در مکان‌هایی که فاضلاب خام باید پمپاژ شود، باید از پمپ‌های جامد استفاده کرد.

پمپ‌ فاضلاب آسیاب

یک پمپ آسیاب بسیار شبیه به یک پمپ حمل جامد است. می‌تواند فاضلاب خام را پمپاژ کند. تفاوت در این است که پمپ آسیاب دارای تیغه‌های چرخشی است، مانند چرخ‌های زباله که مواد جامد را قبل از پمپاژ فاضلاب برش داده و خرد می‌کنند.

مزایای پمپ‌های فاضلاب

در اینجا مزایای اصلی داشتن پمپ فاضلاب ارائه شده است:

  • از آسیب ناشی از سیل جلوگیری می‌کند: هنگامی که باران‌های شدید باعث جاری شدن سیلاب به زیرزمین می‌شود، می‌تواند به‌سرعت کف را پوشانده و تقریباً به همه چیز آسیب برساند. با یک پمپ تخلیه می‌توان به‌راحتی از این فاجعه جلوگیری کرد.
  • کاهش کپک: رطوبت مداوم در زیرزمین به دلیل آب موجود در استخرهای راکد به رشد کپک کمک می‌کند. این موضوع تنها به مصالح ساختمانی آسیب می‌رساند، بلکه مشکلات سلامتی نیز به دنبال دارند.
  • کاهش خطر آتش‌سوزی: آب باعث اتصال کوتاه وسایل زیرزمین مانند دستگاه لباسشویی، آب‌گرم‌کن و سیستم‌های گرم‌کننده می‌شود. این اتفاق علاوه بر خراب کردن این لوازم، آب همچنین می‌تواند خطر آتش‌سوزی را به وجود آورد. یک پمپ تخلیه آب را از تجهیزات تهدیدکننده‌ای که می‌تواند باعث آتش‌سوزی در خانه شود، محافظت می‌کند.

نتیجه‌گیری

پمپ‌ها مایعات را از مکانی به مکان دیگر پمپاژ می‌کنند. آنها برای انواع سیستم‌های زیربنایی مانند تأمین آب کانال‌ها و حذف فاضلاب محل پردازش استفاده می‌شوند و در سیستم جمع‌آوری فاضلاب خام خطوط لوله زیرزمینی نیز بکار می‌روند.

کسب‌وکارها می‌توانند از پمپ فاضلاب استفاده کنند زیرا می‌تواند حجم زیادی آب را در مدت‌زمان کمی تحمل کند. پمپ‌های فاضلاب برای جمع‌آوری و انتقال آب‌های ناخواسته و زباله‌های خیس، بسیار کاربردی و مقرون‌به‌صرفه خواهد بود.