پمپ‌های آتش ‌نشانی اجزای اساسی سیستم حفاظت در برابر آتش ساختمان به‌ویژه در سازه‌های بلند است. در ساختمان‌هایی با ارتفاع 100 متر و بالاتر، پمپ‌های آتش‌نشانی در توزیع آب از طریق سیستم‌های بارانی که فشار آب از شبکه‌های آب و تجهیزات اطفا حریق نمی‌تواند به آنها برسد، وظیفه آب‌رسانی دارد و یک عضو حیاتی در ساختمان و مکان‌های بزرگ است.

برای درک عملکرد پمپ آتش ‌نشانی مهم است که در ابتدا بدانید این پمپ چیست. این پمپ فراتر از نامگذاری آن است. پمپ که بخشی جدایی‌ناپذیر از سیستم است، اما سیستم کامل از موتور یا راننده و کنترل‌کننده تشکیل شده است.

روش کار پمپ آتش ‌نشانی

به‌عنوان بخشی از سیستم پاشش آب، پمپ آتش‌نشانی آب را از منبع آب زیرزمینی یا مخزن آب، دریاچه و یا مخزن‌های مخصوص دریافت می‌کند و از طریق برق یا سوخت دیزل انرژی مورد نیاز تأمین می‌شود. فشار زیادی که توسط پمپ تأمین می‌شود، آب را از طریق سیستم آبپاش و لوله‌های شیلنگ توزیع می‌کند.

انواع پمپ‌های آتش ‌نشانی

انواع عادی پمپ‌های آتش ‌نشانی شامل حالت تقسیم افقی، حالت تقسیم عمودی، توربین عمودی و توربین افقی است. متداول‌ترین نوع پمپ آتش ‌نشانی تقسیم افقی است. این پمپ‌ها مقرون‌به‌صرفه‌تر برای کاربردهای جریان بالاتر هستند و تعمیرات و نگهداری آن‌ها نیز بهتر و راحت‌تر است. طول عمر طولانی، اندازه مناسب و در دسترس بودن آنها باعث محبوبیت بیشتر شده است.

کاربرد پمپ آتش ‌نشانی

حتی در ساختمان‌های کم‌ارتفاع، پمپ آتش‌ نشانی کلید مهار آتش است. اطفا حریق در بهترین حالت خود یک کار خطرناک است، اما بدون داشتن یک سیستم و پمپ کاملاً طراحی‌شده و حرفه‌ای، حتی از این هم خطرناک‌تر می‌شود و دارایی‌ها و جان افراد در معرض خطر بیشتری قرار می‌گیرند.

پمپ­ های آتش ‌نشانی تقسیم عمودی

این پمپ شباهت زیادی به پمپ‌های آتش ‌نشانی تقسیم جعبه‌ای افقی دارند با این تفاوت که به دلیل طراحی عمودی، فضای کمتری را اشغال می‌کنند. همچنین از پمپ در برابر آسیب احتمالی جاری شدن سیل محافظت می‌کند.

پمپ خطی عمودی

پمپ خطی عمودی یک پمپ گریز از مرکز تک‌مرحله‌ای است و همان‌طور که از نام آن پیداست، برای نصب عمودی طراحی شده است. این پمپ با مکش و تحویل به ‌صورت خطی با یکدیگر، جریان روان آب را در سراسر سیستم فراهم می‌کند و برای فضاهای کوچک ایده‌آل است. در این مدل از پمپ‌های آتش‌ نشانی لازم است پمپ برای هرگونه تعمیر و نگهداری برداشته شود.

پمپ توربین افقی و عمودی

توربین عمودی یک پمپ گریز از مرکز است که برای خدمات پمپ آتش‌ نشانی طراحی شده است و منبع آب در زیرزمین قرار دارد. این پمپ در انواع مختلفی از جمله پمپ‌های خط بسته درست شده است. هر دو نوع برای نصب در چاه‌های حفر شده، دریاچه‌ها، نهرها، باتلاق‌های باز و سایر منابع زیرسطح طراحی شده‌اند.

نکات مهم برای نصب پمپ‌های آتش ‌نشانی

پمپ آتش ‌نشانی در بسیاری از ساختمان‌ها از تجهیزات مهم حریق و ایمنی در برابر آتش است. پیش از نصب هر واحد، الزامات و عناصر زیادی وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرند. مالک ساختمان، معمار، مهندس، مأمور آتش‌نشانی محلی و ارائه‌دهنده حفاظت از آتش‌سوزی همه باید در بحث پمپ و سیستم شرکت کنند تا از نصب نهایی با برنامه‌ریزی و سازگاری اطمینان حاصل نمایند.

اجزای پمپ آتش ‌نشانی

تأسیسات پمپ‌های آتش‌ نشانی یک پروسة سنگین محسوب می‌شود و جزئیات در این کار از اهمیت زیادی برخوردار است. پوسته­، پمپ، پروانه، محور، آب‌بندی و یاتاقان‌ها از اصلی‌ترین اجزای پمپ‌های آتش‌نشانی به شمار می‌آیند.

بازرسی کنترل شرایط عمومی

باید دست‌کم هر هفته شرایط عمومی پمپ آتش ‌نشانی مثل پمپ، محرک و کنترل، بازرسی و راه‌اندازی شود. بازرسی باید شامل خود پمپ، یاتاقان‌ها، محفظه آب‌بندی، مکش مخزن آب و رانش، صافی‌ها، کارایی پمپ، آژیرهای قطع برق، مخازن سوخت و منابع تغذیه الکتریکی باشد. در هر دو مدل از پمپ‌ها یعنی بنزینی و دیزلی باید اجزایشان بررسی شود. این اجزا شمال باتری‌ها، سطح روغن، سیستم خنک‌کننده، شلنگ‌ها و تسمه‌ها، شرایط عمومی مکانیکی موتور است.

پمپ‌های آتش‌ نشانی قابل‌حمل

پمپ آتش ‌نشانی قابل‌حمل آتش ‌نشانی و سیستم‌های شیلنگ قابل‌حمل توسط بخش‌های آتش ‌نشانی و صاحبان خانه برای محافظت از سوختن خانه‌ها در آتش‌سوزی به کار می‌رود. این پمپ‌های آتش ‌نشانی قابل‌حمل با گاز از یک شلنگ مکش استفاده می‌کنند که آب را از یک منبع آب مانند استخر و یا مخزن آب می‌گیرد.

جمع‌بندی

پمپ‌های آتش ‌نشانی از واجبات ساختمان‌ها، کارخانه‌ها، هتل‌ها، مراکز خرید و دیگر مکان‌ها است. با توجه ‌به سیستم قوی و فشار مناسب، پمپ‌های آتش ‌نشانی بهترین گزینه برای مواردی که نام برده‌ایم به شمار می‌آید. این پمپ‌ها در هتل‌هایی با ارتفاع 100 متر و بیشتر نیز استفاده می­شود و بهترین عملکرد را می­تواند داشته باشد.