دوزینگ پمپ پیستونی یک پمپ تزریق یا پمپاژ سیال است. از دوزینگ پمپ پیستونی در صنایع و کارخانه‌های صنعتی، برای تزریق یک محلول شیمیایی به آب گاز یا بخار استفاده می‌شود. دوزینگ پمپ معمولاً در سایز بسیار کوچک ساخته می‌شود و به گونه‌ای طراحی می‌شود که دبی بسیار دقیقی را ارائه کند و به این وسیله حداکثر کنترل بر روی فرایند تزریق فراهم شود.

دوزینگ پمپ چه کاری برای ما انجام می‌دهد؟

دوزینگ پمپ پیستونی یک پمپ در اندازه کوچک است که مقدار معینی از یک محلول شیمیایی را به ‌منظور انجام فعالیت صنعتی داخل جریان آب، گاز یا بخار تزریق می‌کند. پمپ‌های تزریق یا همان دوزینگ پمپ‌های پیستونی، برای انتقال محلول و مادة شیمیایی موردنظر روش‌های گوناگونی را به کار می‌گیرند.

معمولاً فرایند کار دوزینگ پمپ پیستونی، به این صورت است که ابتدا مقدار مشخصی از محلول یا مادة شیمیایی موردنظر برای انجام فعالیت صنعتی را وارد محفظه و مخزن نگهداری خود می‌کند و سپس این ماده را به ‌منظور تکمیل فرایند داخل لوله، مخزن یا محفظه‌ای که از قبل مشخص‌ شده است تزریق می‌کنند. در کارخانه‌های صنعتی، صنعت کشاورزی و پالایشگاه‌ها استفاده زیادی از دوزینگ پمپ می‌شود و این دستگاه برای انجام فعالیت‌های موردنظرشان، نقشی ضروری ایفا می‌کند.

دوزینگ پمپ پیستونی چطور کار می‌کند؟

به دلیل کوچک بودن اندازه دوزینگ پمپ پیستونی، معمولاً یک موتور الکترونیکی کوچک و یا محرک‌های هوا مسئولیت تأمین انرژی آن را به عهده می‌گیرند. پمپ دوزینگ می‌تواند تحت‌تأثیر یک سیستم کنترل‌کننده داخلی و یا خارجی دست به انجام فرایند تزریق محلول شیمیایی بزند. سیستم کنترل‌کننده دوزینگ پمپ در موارد زیر دخالت می‌کند و آن‌ها را تغییر می‌دهد:

  • کنترل کردن سرعت جریان تزریق
  • کنترل عملکرد دستگاه در فرایند خاموش یا روشن شدن
  • هشدار برای خشک شدن محلول یا سیال
  • هشدار برای گاز زدایی

دوزینگ پمپ پیستونی از چه اجزایی تشکیل شده است؟

عملکرد دوزینگ پمپ در درجه اول به شرکتی که آن را تولید کرده بستگی دارد. شرکت‌ها با توجه ‌به کیفت و کمیت اجزایی که در طراحی و ساخت دوزینگ پمپ استفاده می‌کنند، دوزینگ پمپ‌های پیستونی مختلفی را تولید می‌کنند. اجزای اصلی دوزینگ پمپ پیستونی به شرح زیر است:

  1. مخزن دوزینگ پمپ: مخزن پمپ یا ظرف شیمیایی، محفظه‌ای است که دوزینگ پمپ محلول شیمیایی را در آن نگهداری می‌کند. این مخزن تا پایان فرآیند تزریق محلول شیمیایی به سیال موردنظر، محلول را در خود نگه می‌دارد.
  2. شیر فوت پمپ تزریق: شیر فوت به بخش مکش متصل است. شیر فوت درون ظرف شیمیایی محلول قرار می‌گیرد و ثبات وضعیت محلول را تضمین می‌کند. این شیر به ‌وسیله وزنه‌ای که روی آن قرار دارد در پایین ظرف شیمیایی محلول نگه ‌داشته می‌شود. همچنین این قطعه می‌تواند به برنامه‌ای مجهز شود که اتمام فرایند تزریق محلول را هشدار دهد.
  3. پمپ، در دوزینگ پمپ پیستونی: این قطعه در سایز و جنس‌های مختلفی می‌تواند باشد اما معمولاً از جنس پلاستیکی است که در برابر مواد شیمیایی مقاوم باشد مثل لاستیک، فولاد ضدزنگ، PVC، PE یا مواد مشابه.
  4. انژکتور در پمپ‌های تزریق: انژکتور بخشی از دوزینگ پمپ پیستونی است که محلول از آنجا به داخل مخزن یا ظرف شیمیایی تزریق می‌شود. زمانی که می‌خواهیم محلول را به دستگاه تزریق کنیم، انژکتور مسئول از بین ‌بردن فشار لوله‌ها و تسهیل فرایند تزریق محلول به داخل مخزن است.
  5. سیستم کنترل در دوزینگ پمپ: در بعضی از دستگاه‌های دوزینگ پمپ پیستونی، یک بخش کنترل‌کننده شبیه به تایمر یا با برنامه‌های پیچیده‌تر وجود دارد که عملکرد دقیق پمپ و خاموش و روشن شدن آن را گزارش می‌دهد.

دوزینگ پمپ پیستونی در چه صنایعی استفاده می‌شود؟

دوزینگ پمپ پیستونی به طور کل برای ایجاد ترکیب یا واکنش فیزیکی و شیمیایی از طریق تزریق محلول به سیال، به کار می‌رود. صنایع زیر بخشی از فرایندهایی است که دوزینگ پمپ در آن‌ها شرکت دارد:

  • تزریق کردن مواد منعقدکننده به سیالات برای لخته‌سازی ذراتی که در آب معلق هستند و جداسازی آن‌ها
  • تزریق کلر به مبدل‌های حرارتی و یا دستگاه‌های تصفیه آب به ‌منظور جلوگیری از ایجاد رسوب در لوله‌ها
  • استفاده در صنایع غذایی و ایجاد ترکیبات شیمیایی جدید خوراکی با تزریق محلول‌های موردنظر
  • استفاده در تصفیه آب و فاضلاب با تزریق محلول‌های مورداستفاده در فرایند گندزدایی
  • تزریق کردن مواد شیمیایی موردنظر در خط تولید کارخانه‌های صنعتی
  • تزریق آنتی اسکالانت به وسیله دوزینگ پمپ پیستونی
  • استفاده از دوزینگ پمپ در پکیج تزریق سر چاهی در پالایشگاه‌ها
  • استفاده از دوزینگ پمپ در پکیج تزریق کاستیک سودا در پالایشگاه‌های نفت و گاز

نکاتی برای خرید دوزینگ پمپ پیستونی

به طور کل دو مدل دوزینگ پمپ پیستونی در بازار وجود دارد که هرکدام از آنها برای کاربردها، فشار و مواد شیمیایی متفاوتی کارایی و کاربرد دارند.

  1. دوزینگ پمپ پیستونی با تزریق ثابت: در این نوع دوزینگ پمپ‌ها محلول با سرعتی ثابت، با توجه ‌به میزان محلول، شروع به تزریق شدن به مخزن بعدی می‌کند. این نوع دوزینگ پمپ پیستونی با دقت بالا، دبی تقریباً ثابتی از محصول را به مخزن سیال تزریق می‌کند. همچنین با کنترل صحیح این نوع دوزینگ پمپ‌های پیستونی می‌توانید مقدار تزریق را هم تغییر دهید.
  2. دوزینگ پمپ پیستونی با تزریق ضربان‌دار: این پمپ‌ها برای تزریق به‌ جای یک جریان کند و آهسته و ثابت، از سیم‌پیچ برق استفاده می‌کنند. این پمپ‌ها ساختار ساده‌تری دارند و قیمت آنها نیز بسیار ارزان است ولی دقت دبی کمتری را نسبت به پمپ‌هایی که تزریق ثابت دارند، ارائه می‌دهند.