دوزینگ پمپ مارپیچی برای مشخص کردن مقدار دوز پمپاژشده از یک سیال مورد استفاده قرار می‌گیرد که خیلی از افراد آن را با نام پمپ اندازه‌گیر می‌شناسند. این نوع پمپ از نظر داشتن قابلیت تغییر کورس رفت و برگشت، در بین پمپ‌ها از جایگاه ویژه‌‌ای برخوردار است و همچنین از نظر عملکرد و راه‌اندازی با پمپ‌های دیگر بسیار متفاوت است.

در این مقاله قصد داریم اطلاعات جامعی راجع به دوزینگ پمپ مارپیچی در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. با ما همراه باشید.

دوزینگ پمپ مارپیچی چه چیزی است؟

پمپ‌های دوزینگ مناسب‌ترین گزینه برای کاربردهای دقیق پمپاژ کردن به ‌حساب می‌آیند. آنها برای انتقال مایعات تمیز و شفاف طراحی و ساخته شده‌اند. این پمپ‌ها بهترین گزینه برای کاربردهای کم جریان هستند زیرا می‌توانند ظرفیت جریان حداقل 0.68 LPH را کنترل کنند. پمپ‌های دوز می‌توانند حداکثر 500 LPH دبی و فشار را تا 24 بار کنترل کنند.

دوزینگ پمپ مارپیچی پمپ‌های جابه‌جایی مثبت هستند که دارای چرخ‌دنده‌های تایمر و یاتاقان خارجی هستند. آنها بدون درنظرگرفتن ویسکوزیته، روانکاری یا سایندگی می‌توانند تقریباً از هر مایعات غیرهمگن مانند آب دریا، قیر، ملاس، آهک، اسید، محلول سوزاننده یا هیدروکربن استفاده کنند. ظرفیت آن تا حداکثر 4500m3/h و فشار خروجی حداکثر 60bar و درجه حرارت حداکثر تا 300c است.

کاربردهای رایج دوزینگ پمپ مارپیچی

دوزینگ پمپ مارپیچی در صنایع مختلف کاربرد متفاوتی دارد که در این اینجا چند نمونه از آن را معرفی می‌کنیم.

  • از آن در صنعت شیمیایی می‌توان برای مواد شیمیایی، مواد قلیایی (کاستیک) ، چسب و رزین، اسیدها، انواع پلیمر و … استفاده کرد.
  • در صنایع دارویی و غذایی برای نوشیدنی‌ها، انواع کرم و ژل، انواع خمیر، روغن استفاده می‌شود.
  • همچنین در حمل‌ونقل کاربردهایی از جمله بارگیری و تخلیه کشتی‌ها، بارگیری و تخلیه تانکرها، بارگیری و تخلیه مخازن ریلی، ترمینال‌ها و بندرها دارد.
  • کاربرد جالب دیگر آن در صنایع دریایی است که در این صنعت معمولاً برای کشتی‌سازی، فاضلاب و پسماند، انتقال و تزریق سوخت، آب دریا و سیستم‌های روغن‌کاری استفاده می‌کنند.

چرا دوزینگ پمپ مارپیچی استفاده کنیم؟

به دلیل مزایای بسیار زیاد این نوع از پمپ‌های دوزینگ نسبت به سایر پمپ‌ها، مصرف آن در صنایع مختلف در حال گسترش است. از مهم‌ترین مزایای آن می‌توان به ثبات فشار خروجی و عدم وجود ضربان در جریان خروجی اشاره کرد. همچنین توانایی انتقال مواد با ویسکوزیته‌های بسیار زیاد و یا مواد حاوی ذرات جامد را نیز دارا است.

از مهم­ترین ویژگی‌های دوزینگ پمپ مارپیچی آن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کمترین ضربان خروجی، دارای قابلیت Low Noise Level، ثبات دبی خروجی در تغییرات فشار، نصب و نگهداری آسان نسب به سایر پمپ‌ها، قدرت مکش بالا و بدون ارتعاش بودن، استهلاک ناچیز و هزینه‌های کم تعمیر و نگهداری و عدم نیاز به شیر ورودی و خروجی، قابلیت کنترل ظرفیت خروجی پمپ با تنظیم دور، ساختمان کم‌حجم، امکان اتصال مستقیم الکتروموتور بدون استفاده از گیربکس کاهنده، تعمیرات آسان و تعویض راحت قطعات پمپ، قابل کاربرد برای بازه وسیعی از مواد، انتقال مواد ویسکوز.

مزیت‌های دوزینگ پمپ مارپیچی

قابلیت اطمینان بالا، طول عمر بالا، تعمیرات ناچیز، قابلیت استفاده در فشار بالا، فراهم‌کننده جریانی آرام و بدون تلاطم، ثبات دبی خروجی در تغییرات فشار، سطح پایین ارتعاشات و لرزش، دارای ویژگی عالیِ خود هواگیری یا همان Self Prime که دیگر نیازی به هواگیری دستی ندارد، برای استفاده با درایوهای سرعت متغیر کاملاً سازگار هستند، به علت تراز بودن نیرو و فشارها به‌صورت هیدرولیکی دیگر به یاتاقان نیاز ندارد، در مقایسه با دیگر پمپ‌های دوزینگ مانند جابه‌جایی مثبت روتاری و رفت و برگشتی به علت کمتر بودن اینرسی قطعات دوار، می‌تواند در سرعت‌های بالاتری کار کنند.

معایب دوزینگ پمپ مارپیچی

از معایب مهم دوزینگ پمپ مارپیچی می‌توان به موارد زیر پرداخت :

  • اگر فاصله چاه‌ها از یکدیگر بیشتر شود، خرج لوله‌های این نوع پمپ نیز بیشتر می‌شود و در آخر متعلقات داخل پمپ زیادتر شده و راه‌اندازی آن به مشکل برمی‌خورد.
  • اگر راندمان کاری پمپ مارپیچی با حداکثر دبی کار کند، یک واحد به عملکرد راندمان این نوع پمپ اضافه خواهد شد که این مشکل برای دستگاه بسیار خطرناک است.
  • برای تنظیم دبی این نوع پمپ، بایستی برای چاه‌های آن از شیر فلکه استفاده کرد در صورتی که در سیستم اول پمپ این امکان وجود ندارد. پس در حالت کلی از نظر برداشت این دستگاه به مشکل برخورد خواهد کرد.
  • یکی از معایب بزرگ این نوع پمپ مارپیچی، ایجاد خلل در کار بهره‌برداری و نداشتن سرعت بالا در حین کار با پمپ است.

روش کار با دوزینگ پمپ مارپیچی

طرز کار با دوزینگ پمپ مارپیچی بسیار راحت و آسان است. در ابتدای کار بایستی مقدار کمی از دوز یک سیال را به داخل محفظه پمپ ریخته و سپس مواد را از طریق لوله به درون مخزن تزریق کنید. دقت کنید که موتور این نوع پمپ توسط یک کنترلر خاموش و روشن می‌شود.