پمپ سانتریفیوژ یا پمپ گریز از مرکز به عنوان یک پمپ داینامیکی، پرمصرفترین پمپ در صنایع شناخته میشود. در این پمپها حرکت دورانی پروانه سبب افزایش انرژی جنبشی سیالات درون بدنه میشود. ﺳﻴﺎلات در اﺛﺮ ﺣﺮﻛﺖ دوراﻧﻲ ﻣﺤﻮر ﺑﻪ اﻃﺮاف ﭘﺮﺗﺎب ﺷﺪه و در ﻣﺮﻛﺰ ﭘﻤﭗ، ﺧﻼء اﻳﺠﺎد میشود.
دﻫﺎﻧﻪ ﻟﻮﻟﻪ ورودی در پمپهای سانتریفیوژ در ﻣﺮﻛﺰ ﻗﺮار دارد؛ خلأ ایجاد شده در مرکز سبب مکش سیالات از مجرای ورودی به داخل محفظه حلزونی شکل میشود و سیالات پرتاب شده با سرعت از مجرای خروجی، خارج میشوند. در واقع با اﺳﺘﻔﺎده از ﺧﻼء اﻳﺠﺎد ﺷﺪه در اﻳﻦ محل اﻧﺘﻘﺎل ﺳﻴﺎل سریعتر و ﺑﻬﺘﺮ اﻧﺠﺎم میگیرد.
مشخصات فنی پمپ سانتریفیوژ
پمپهای سانتریفیوژ دارای ساختاری ساده با چند قطعه مشترک در تمامی انواع آنها، به شرح زیر هستند:
- پوسته پمپ
این قسمت نقش محافظتی را برای قطعات دیگر دارد؛ بنابراین میبایست از مواد مناسب برای مقاومت در برابر انواع شرایط محیطی ساخته شود.
- پروانه
پروانه یکی از مهمترین قسمتها در پمپ است که بر اساس طراحی آن، نوع و عملکرد پمپ سانتریفیوژ مشخص میشود. این قسمت برحسب ساختمان مکانیکی، جهت جریان سیالات و مکش به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود. پروانه وظیفه مکش و افزایش فشار سیال را برعهده دارد.
- موتور
منبع تغذیه پمپ است که سبب حرکت دورانی پروانه میشود و میتواند از نوع الکتریکی، هیدرولیکی، پنوماتیکی، بنزینی یا دیزلی باشد.