آب سالم همواره یکی از اساسی‌ترین نیازهای بشر بوده و هست. برای اطمینان از سلامت و پاکیزگی آب روش‌های مختلفی ابداع شده است. در همین راستا از مخازن فیلتر شنی یا صافی شنی به عنوان قدیمی‌ترین و در عین حال پرکاربردترین روش‌های تصفیه آب یاد می‌شود. در ادامه به صورت دقیق روش کار با این دستگاه، ویژگی‌ها، مزایا و سایر نکاتی که دانستن آنها برای مصرف‌کنندگان این دستگاه ضروری است را با هم بررسی می‌کنیم.

فیلتر شنی

فیلتر شنی که با عنوان سند فیلتر نیز شناخته می‌شود، در واقع امکان حذف و از بین بردن مواد زائد و آلودگی‌ها را با گذراندن آب از بستر شن و ماسه‌ای فراهم می‌کند. این روش برای زدودن ذرات معلق در آب با اندازه بیشتر از 100 میکرون به کار می‌رود. تصفیه آب با فیلتر شنی در مصارف خانگی و صنعتی به طور گسترده استفاده می‌شود.

بدنه این صافی‌های شنی از جنس‌های متنوعی است و پرکاربردترین آنها شامل بدنه‌های فلزی، بتنی و فایبرگلاس است. در نوع فلزی این فیلتر از ورق‌های گالوانیزه استفاده می‌شود. همچنین در صورتی که مصرف‌کنندگان به دنبال استفاده مخازن فیلتر شنی در تصفیه‌خانه‌هایی با ظرفیت بالا باشند، بهتر است از نوع بتنی این صافی‌ها استفاده کنند که خیلی مقاوم و مستحکم هستند. در نوع فایبرگلاس نیز از کامپوزیت‌های تحت فشار استفاده می‌شود که با نام صافی شنی FRP شناخته می‌شود.

روش کار با مخازن فیلتر شنی

فیلترهای شنی نوعی مخرن هستند که یک شیر ورودی و یک شیر خروجی دارند. به علاوه در این مخازن نازل‌هایی با پوشش شن و سیلیس به کار رفته است. برای درک دقیق‌تر سیستم به‌کاررفته در این مخازن، بهتر است مرحله به مرحله تصفیه آب را از این طریق بررسی کنیم. در مجموع و بدون لحاظ کردن نوع سند فیلتر، روش کار آنها بدین شرح است:

  1. آب حاوی املاح و ذرات معلق، آهن، منگنز، گل و لای و سایر آلودگی‌ها از طیق شیر ورودی وارد مخزن می‌شود.
  2. در درون مخزن نازل‌های پوشیده‌شده از شن و سیلیس تعبیه شده است. به دلیل عملکرد بهتر و جلوگیری از خوردگی نازل‌ها، پوشش مذکور ابتدا دانه‌های درشت‌تر، بعد متوسط و در آخر دانه‌های ریز را عبور خواهد داد. زمانی که آب از نازل‌ها عبور می‌کند، ذرات بزرگتر از 100 میکرون به دانه‌های شن و ماسه برخورد کرده و نمی‌توانند از نازل‌ها بگذرند. این فرآیند باعث می‌شود تا فقط آب بدون ذرات معلق و پاکیزه از نازل عبور کند.
  3. بعد از طی این مراحل آبی که از شیر خروجی مخازن فیلتر شنی به بیرون منتقل می‌شود، پاکیزه است و می‌توان از آن جهت مصارف صنعتی، خانگی، کشاورزی، تصفیه آب استخر و… استفاده کرد.

مزایای تصفیه آب با مخازن فیلتر شنی

فیلترهای شنی در زمینه‌های مختلف کاربرد دارد. از تولید آب آشامیدنی گرفته تا پیش فیلتراسیون برای سیستم‌های غشایی. این همه کاربرد و کارایی نشانگر مزایای فراوان این مخازن است. از مهم‌ترین این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • راه‌اندازی، نگهداری، تعمیر و ساختار ساده
  • قیمت پایین فیلترهای شنی نسبت به سایر روش‌های تصفیه آب
  • متنوع بودن فیلترها از لحاظ نوع، جنس، ظرفیت و سرعت عبور آب
  • قدرت بالا در تصفیه آب با امکان زدودن مواد معلق بیشتر از 100 میکرون
  • راندمان و طول عمر بالا
  • کاربرد وسیع در حوزه‌های مختلف از جمله مصارف خانگی، کشاورزی و صنعتی

نکات کلیدی برای خرید مخازن فیلتر شنی

موقع خرید مخازن فیلتر شنی نکات مهمی وجود دارد که باید از آنها آگاه باشید. در ادامه به بررسی مختصر آنها می‌پردازیم:

  • جنس و ضخامت بدنه: با دوام‌ترین و مستحکم‌ترین جنس برای بدنه مخازن، فولاد است. ضخامت بدنه نیز برحسب اندازه و ظرفیت فیلتر محاسبه می‌شود.
  • پوشش بدنه: در صورتی که پوشش داخلی بدنه از رنگ دولایه و اپوکسی باشد و پوشش خارجی آن دو لایه رنگ روغنی، می‌توان از کیفیت آن اطمینان حاصل کرد.
  • دریچه‌های دسترسی: فیلترهای شنی در حالت کلی دو دریچه دست‌رو و آدم‌رو دارند. هر کدام از این دریچه‌ها کاربرد خاصی دارند. به عنوان مثال برای ریختن سیلیس درون فیلتر می‌توان از دریچه دست‌رو و برای عایق کردن داخل فیلتر از دریچه آدم‌رو استفاده کرد.
  • قطر و سایز مخزن: این مسئله نکته‌ای است که کمتر به آن توجه می‌شود. هنگام خرید حتما به قطر و سایز مخزن توجه کنید. در نظر داشته باشید که مخازن باید از درب محلی که قرار است در آن نصب و استفاده شود، عبور کند.
  • جوشکاری: نوع جوشکاری بر روی بدنه فیلتر اهمیت اساسی دارد. جهت کارایی و طول عمر بیشتر دستگاه و جلوگیری از زنگ‌ و خوردگی لازم است جوشکاری بدنه به صورت اتومات انجام شده باشد.

جمع‌بندی

مخازن فیلتر شنی به عنوان دستگاهی جهت تصفیه آب و پساب کاربرد فراوانی در زمینه‌های مختلف دارد. استفاده آسان، عملکرد بهینه و دوام بالا، کارایی این مخازن را افزایش داده است. همچنین در هنگام خرید این مخازن لازم است به نکاتی مثل پوشش بدنه، قطر و اندازه مخزن توجه کرد. با در نظر گرفتن تمامی این نکات، بهره‌گیری از این مخازن برای استفاده در حوزه‌های کشاورزی و صنعتی، اقدامی بهینه و عاقلانه است.