پمپ کفکش از جمله پمپ‌های مستغرق و عمودی طبقاتی گریز از مرکز (سانتریفیوژ) است که برای پمپاژ کردن آب تمیز و بدون آلودگی، مواد سایشی، لجن و گل‌ولای از مخزن‌ها و منابع آب زیرزمینی به کار می‌رود. وجود مقدار اندکی ماسه بادی و مواد معلق ریز در آب برای کارکرد این پمپ اشکالی ایجاد نمی‌کند. پمپ کفکش خود از نظر محل قرارگیری به دو نوع شناور و معمولی تقسیم‌بندی می‌شود.

مشخصات فنی پمپ کفکش

پمپ کفکش دارای تنوع بسیاری از نظر کارکرد و اجزای سازنده است. انتخاب شما در هنگام خرید این محصول باید بر اساس نیاز و مشخصات محل استفاده از آن باشد. اجزای تشکیل‌دهنده این پمپ شامل موارد زیر است:

  • الکتروموتور
  • کابل
  • پروانه
  • حلزون
  • محور
  • درزگیر مکانیکی
  • متعلقات

و بنا بر مدل‌های مختلف دارای مشخصات زیر هستند:

  • اندازه دهانه: 32 تا 100 میلیمتر
  • بازه میزان ارتفاع قابل پمپاژ: 5 تا 700 متر
  • بازه دمایی سیال: تا 50 درجه سلسیوس
  • فشار قابل‌تحمل: 12 بار
  • میزان درجه حفاظت: IP68

تقسیم‌بندی پمپ کفکش از نظر قدرت

پمپ‌های کفکش بر اساس ساختار الکتروموتور و قدرت تقسیم‌بندی‌شده، دارای مشخصات زیر هستند:

  • پمپ کفکش تک‌فاز: دارای دهانه خروجی با سایزهای ۱ ، ۱/۱.۴، ۲ و ۳ اینچ هستند و با برق تک‌فاز (۲۲۰ ولت) کار می‌کنند. این پمپ‌ها برای مصارف خانگی و در مقیاس کوچک مناسب و مورداستفاده هستند.
  • پمپ کفکش سه‌فاز: دارای دهانه خروجی با سایزهای ۲ ، ۳ ، ۴ و ۶ اینچ هستند و با برق سه‌فاز (۳۸۰ ولت) کار می‌کنند. این پمپ‌ها برای مکش و انتقال سیالات در صنایع بزرگ به کار گرفته می‌شوند.

محدوده قدرت الکتروموتور پمپ کفکش‌ها بین ۱ تا ۱۵ اسب بخار متغیر است. وجود فلو سوئیچ یا فلوتر در ساختار پمپ کفکش به جلوگیری از خشک کار کردن و سرریز شدن مایع کمک می‌کند. منبع انرژی این پمپ می‌تواند شامل باتری، اتصال به کابل برق تک‌فاز و سه‌فاز باشد که بنا بر کاربرد آن در هنگام خرید باید موردتوجه قرار گیرد.

روش کار با پمپ کفکش

برای استفاده از پمپ کفکش باید ابتدا اتصالات بین شلنگ به پمپ را بررسی کنید. بعد می‌توانید با ریختن یک لیوان آب بر روی بخش بالایی پمپ سیستم داخلی آن را برای راه‌اندازی آماده کنید. سپس باید پمپ را در عمیق‌ترین قسمت استخر یا چاه آب قرار دهید. بعد از اطمینان از اینکه پمپ به ‌صورت خشک کار نمی‌کند، برق آن را وصل کنید. توجه داشته باشید که عملیات پمپاژ را تا زمانی ادامه دهید که پمپ هنوز در آب قرار دارد زیرا خشک کارکردن آن منجر به سوختن پمپ می‌گردد.

نکات مهم هنگام کار با پمپ کفکش

حتماً در نظر داشته باشید که این پمپ برای انتقال سیالات صاف و زلال به کار می‌رود. پس در صورتی ‌که مایع موردنظر حاوی ذرات درشت و گل‌ولای است، از پمپ لجن‌کش استفاده کنید. چنانچه کف محل قرارگرفتن پمپ گل‌آلود است، می‌توانید پمپ کفکش را داخل صافی قرار دهید تا سیال را فیلتر کند. برای اطمینان از اینکه پمپ در حالت خشک کار نمی‌کند، می‌توانید از مدل‌های دارای فلوتر استفاده کنید تا در صورت پایین رفتن سطح آب پمپ را خاموش کند.

مزایای پمپ کفکش

با استفاده از پمپ کفکش می‌توانید به‌ سادگی و با هزینه اندک آب زلال و یا حاوی ذرات معلق ریز را از مخازن، حوضچه‌ها، چاه‌های آب زیرزمینی، استخرها و… تخلیه و جابه‌جا کنید. با به‌کاربردن این پمپ‌ها می‌توانید در صورت وقوع سیل، انبارها و زیرزمین‌های خود را از آب خالی کنید. این پمپ ظرفیت بالایی دارد و هزینه‌های نگهداری و تعمیر آن پایین است.

معایب پمپ کفکش

از پمپ‌های کفکش تنها برای انتقال سیالات زلال و بدون ذرات بزرگ و گل‌آلود می‌توان استفاده کرد زیرا تولرانس پروانه‌های این پمپ پایین است. در هنگامی‌که سطح آب بسیار پایین رفته و پمپ در شرایط خشک کار کند، امکان سوختن الکتروموتور آن وجود دارد. زیرا سیستم خنک‌کننده پمپ کفکش از نوع خنک‌سازی با آب است. برای حل این مسئله می‌توان از انواع پمپ‌های دارای فلوتر که در هنگام کاهش سطح آب پمپ را خاموش می‌کند، استفاده کرد.

نکاتی برای خرید پمپ کفکش

در هنگام خرید پمپ کفکش باید به توان پمپ برای انتقال سیال به ارتفاع موردنظر که اصطلاحاً هد پمپ گفته می‌شود دقت کنید. یعنی اگر هد پمپ 15 متر است، عمق چاهی که از آن قصد برداشت دارید باید کمتر از این عدد باشد تا به پمپ فشار وارد نشود. به جنس بدنه پمپ کفکش که می‌تواند از چدن، استیل، پلیمر و… باشد، دقت کرده و متناسب با کاربرد و محل استفاده، پمپ مناسب را انتخاب کنید. توجه به فلوتردار بودن پمپ و آب‌بندی آن هم از نکاتی است که باید مدنظر قرار دهید.

جمع‌بندی

پمپ کفکش سیال را از ناحیه زیرین و کف به ارتفاع‌های مختلف منتقل می‌کند و برای مصارف خانگی، صنعتی و کشاورزی به کار می‌رود. در هنگام انتخاب پمپ کفکش به محل استفاده، ارتفاع موردنظر، فلوتردار بودن یا نبودن پمپ، ظرفیت مورد انتظار، دبی دهانه مدل‌های مختلف پمپ و تک‌فاز یا سه‌فاز بودن برق مکان موردنظر توجه کنید.