۱. دستگاه سختی گیر فلزی
این دستگاه منحصربهفرد از جنس استیل و یا حتی گالوانیزه بوده که ورقههای ضخیم استاندارد آن را در بر میگیرند. فشارهایی که در سختی گیریهای آب تحمل میکند بین ۴ تا ۷ بوده ولی این دستگاه قادر به افزایش این فشارها تا ۲۰ بار است.
از این دستگاه بهخصوص در تصفیهخانههای بزرگ صنعتی استفاده میکنند زیرا طول عمر و مقاومت بسیار بالایی دارد و میتوان از آن برای ظرفیتهای بسیار بالا استفاده کرد. توجه داشته باشید که به هنگام استفاده از این دستگاه بههیچعنوان بدنه آن را رنگ نکنید زیرا در این صورت بهسرعت دچار زنگزدگی و خوردگی میشود.
۲. دستگاه سختی گیر فایبرگلاس
بهجرئت میتوانیم بگوییم که این دستگاه سختی گیر آب یکی از پرکاربردترین و پرمصرفترین مدلهای دستگاه سختی گیری است. صفحههای فایبرگلاسی که در ساخت این دستگاه استفاده شدهاند ترکیبی از اپوکسی، الیاف شیشه، ونیل و استر هستند.
نکته مهم این است که در مقابل فشار مقاومت بسیار بالایی داشته و بههیچعنوان دچار خوردگی و اکسید شدن نمیشوند. این دستگاه قادر به تحمل فشار تا ۶ بار است و معمولاً بدنههای به رنگ سفید و آبی دارد. از این وسیله سختی گیری میتوان در مجتمعها و منازل مسکونی نیز استفاده کرد.
توجه داشته باشید که ورقههای فایبرگلاس در مقابل سرما و یخزدگی مقاومت ندارند. اگر در مناطق سردسیر زندگی میکنید بهتر است که از این دستگاه سختی گیری استفاده نکنید زیرا در سرمای شدید شاهد ترکیدگی بدنه این دستگاه خواهید بود.
۳. دستگاه سختی گیر رزینی
این دستگاه سختی گیر به همراه رزین و باتوجهبه تبادل یونی سختیهای موجود در آب را رفع کرده و رسوبهای آن را رسوبزدایی میکند. معمولاً رزینهایی که در این دستگاه تعبیه شدهاند یون سدیم را با یون کلسیم و منیزیم تبادل میکنند و سختیهای موجود در آب را از بین میبرند. پس از اینکه مراحل گفته شده تمام شد این سیستم به کمک محلول آب و نمک بک واش شده و رزینها را دوباره احیا میکند.
دستگاه سختی گیری رزینی دارای دو نوع تک مخزن و دوبلکس است که امکان ساختهشدن آنها با مخازن فلزی و فایبرگلاس نیز ممکن است. معمولاً ظرفیت این دستگاهها باتوجهبه ظرفیت موردنیاز مکانهای صنعتی و موارد مصرف آنها ساخته میشوند. از این دستگاه سختی گیری رزینی در صنایع غذایی، صنعت چرمسازی، صنعت نساجی، بتنریزی، ساختمانسازی، قالیشویی، صنایع نفت و سایر موارد دیگر استفاده میکنند.
۴. سختی گیری الکترونیکی
از شایعترین دستگاه سختی گیر آب میتوانیم به سختی گیر الکترونیکی اشاره کنیم. این دستگاه با ایجاد امواج الکترومغناطیسی از طریق آنتن به دور لولههایی که دور آب پیچیده شدهاند سختیهای موجود در آب را حذف کرده و آنها را از بین میبرد.
نمکهای محلولی که درون آب وجود دارند را معمولاً به شکل بلورهای بسیار ریز و معلق در آب میآورد. در اکثر مواقع سختی گیر الکترونیکی دستگاهی برای تشکیل رسوب روی جدار لولهها و تجهیزات داخلی آنها دارند که رسوبها را در آب حل کرده و آنها را به بلورهای معلقی تبدیل میکنند. از دیگر روشهای سختی گیری الکترونیکی میتوانیم به دستگاه سختی گیر کربنی و اسمز معکوس نیز اشاره کنیم.