یکی از روش‌هایی که با هدف تقویت فشار و پمپاژ آب استفاده می‌شود، استفاده از پمپ آب است. به وسیله پمپ، آب با میزان حجم و فشار مورد نظر ما به هر نقطه‌ای که مد نظرمان باشد هدایت می‌شود. پمپ‌ها انواع مختلفی دارند و در کشاورزی، پزشکی و زیرساخت‌ بسیاری از صنایع به کار گرفته می‌شوند. در همین راستا دوزینگ پمپ که با نام مترینگ پمپ نیز شناخته شده است، بسیار کاربرد دارد. در ادامه بیشتر به این نوع پمپ خواهیم پرداخت.

 

دوزینگ پمپ چیست؟

دوزینگ پمپ یا پمپ اندازه‌گیر وسیله‌ای است که می‌تواند دوز مشخصی از یک سیال را تزریق و پمپاژ کند. از این نظر به آنها پمپ تزریق نیز گفته می‌شود. قاعدتاً در این سیستم‌ها مقدار دبی و فشار سیال مورد نظر بسیار مهم است. به همین دلیل قابلیت تنظیم یکی از ویژگی‌های ضروری این پمپ‌ها است.

قابلیت تغییر کورس رفت و آمد یکی از ملاک‌هایی است که باعث متمایز شدن دوزینگ پمپ از سایر پمپ‌های مشابه می‌شود. دبی سیال این پمپ‌ها با دقت بالایی قابل‌اندازه‌گیری و تنظیم است. همچنین با در نظر گرفتن فشارخط، عمل تزریق نیز انجام می‌شود. لازم به ذکر است که نیروی محرکه این پمپ‌ها به صورت برقی (الکتروموتور) سلونوئیدی (الکترومغناطیسی)، هیدرولیکی و یا پنوماتیکی است. در نظر گرفتن این نکته نیز مهم و اساسی است که میزان دبی در پمپ‌های سانتریفیوژ معمولی با تغییر فشار و انرژی برق، تغییر می‌کند لذا استفاده از این پمپ‌ها به عنوان دوزینگ پمپ توصیه نمی‌شود.

دوزینگ پمپ‌های رایج در صنایع، دبی پایینی دارند و معمولاً این دبی بین ۱ تا ۱۰۰۰۰ لیتر در دقیقه و فشار کاری بین ۱۰ تا ۲۰۰۰ بار در نوسان است. اگرچه این میزان بنا به درخواست مصرف‌کننده می‌تواند تغییر کند.

دبی این پمپ‌ها بین صفر تا حداکثر مقدار بالقوه آن‌ها، قابلیت تنظیم دارد. به عنوان مثال وقتی سازنده پمپ دقت دستگاه را 1 درصد درج کرده است، یعنی در هر نقطه بین دبی 1 تا 100 درصد، دقت دوزینگ پمپ یکسان است. در این پمپ‌ها نوسانات فشار بر جریان دبی تاثیر ندارد.

انواع دوزینگ پمپ

دوزینگ پمپ‌ها بر اساس مکانیزم انتقال قدرت، به سه دسته تقسیم‌ می‌شوند:

 

پمپ های سلونوئیدی

این پمپ‌ها دارای مگنت هستند. جریان فعالیت این پمپ به این صورت است که با ورود جریان الکتریسیته، مگنت دارای بار الکتریکی شده و به وسیله میدان مغناطیسی حاصل از آن، شفت فلزی به حرکت در می‌آید. با قطع و وصل شدن جریان، شفت با یک فنر به عقب کشیده می‌شود. این شفت که به یک پیستون متصل است در نهایت باعث عملیات مکش و تزریق می‌شود.

 

پمپ های موتوری

در این دسته از پمپ‌ها جریان برق توسط یک الکتروموتور به قسمت جعبه دنده هدایت می‌شود. این فرآیند از طریق شفت متصل به دیافراگم و پیستون، عمل رفت و برگشت و در نهایت دوزینگ را انجام می‌دهد.

 

پمپ های پروسس

در این مجموعه شما با پمپ‌هایی روبرو هستید که قادر هستند ظرفیت‌های دوزینگ و یا فشار بالا را تامین کند. اکثر پمپ‌های این مجموعه طبق ipa675 طراحی شده‌اند و می‌توانند در موقعیت انفجار کارایی داشته باشند.

کاربردهای دوزینگ پمپ

دوزینگ پمپ که با نام پمپ‌ تزریق یا injection pump نیز شناخته می‌شود، در صنایع مختلف کاربرد دارد. استفاده از این پمپ‌ها، نقش گسترده‌ای در کیفیت خروجی صنایع مختلف دارد. به عنوان مثال پمپ اندازه‌گیر در کلرزنی دستی و اتوماتیک آب‌های آشامیدنی و آب استخرها، صنایع آب و فاضلاب، صنایع داروسازی، صنایع پتروشیمی، تزریق پلی‌الکترولیت به فاضلاب و کنترل پارامترهای آب برج خنک‌کننده استفاده می‌شود. در ادامه به برخی از مهم‌ترین کاربردهای آن می‌پردازیم:

  • تزریق رنگ به بنزین
  • تزریق کلر بر اساس PH آب استخر
  • استفاده از مترینگ پمپ در صنایع داروسازی
  • کاربرد در صنایع غذایی مانند تزریق کنسانتره به مواد غذایی
  • تزریق مواد شیمیایی مختلف در صنایع نساجی و تولید کاغذ
  • تزریق وایتکس و سایر مواد شیمیایی جهت گندزدایی آب در درون خطوط لوله
  • تزریق مواد شیمیایی در سیستم‌های تصفیه‌خانه و جلوگیری از خوردگی این تجهیزات

 

مزایای استفاده از دوزینگ پمپ

  • توانایی انتقال مایعات با ذرات جامد
  • قابلیت پمپاژ سیالات با چربی اندک
  • قابلیت انتقال مایعات با ویسکوزیته بالا
  • عدم محدودیت برای تامین فشار یک دبی مشخص
  • دارای وزن پایین‌تر و اندازه کوچکتر نسبت پمپ‌های دیگر
  • مدل‌های مختلف دوزینگ پمپ برای انتقال و پمپاژ مواد متفاوت

 

قیمت دوزینگ پمپ

عوامل مختلفی بر قیمت دوزینگ پمپ تاثیر می‌گذارد. این عوامل شامل نوع پمپ، ویژگی‌های آن (طریقه تنظیم دبی، فشار و…)، جنس هر یک از قطعات پمپ، اندازه و قدرت آن می‌شود. به همین دلیل دامنه قیمت دوزینگ پمپ بسیار گسترده است و لازم است پس از اطلاع از نوع پمپ مورد نیاز خود، نسبت به خرید آن اقدام کنید.

 

جمع‌بندی

دوزینگ پمپ به عنوان ابزاری که جهت تزریق، انتقال و پمپاژ سیالات مختلف کاربرد دارد، معرفی می‌شود. این پمپ‌ها انواع مختلفی از جمله دوزینگ پمپ سلونوئیدی، دوزینگ پمپ موتوری و پروسس دارند. همچنین مترینگ پمپ در صنایع آب و فاضلاب، داروسازی، پتروشیمی و چوب به کار گرفته می‌شوند. یکی از نکات اساسی برای مصرف‌کنندگان این پمپ‌ها قیمت آن است که از عوامل مختلفی مثل جنس، نوع، اندازه و قدرت پمپ تاثیر می‌پذیرد.